Energetikai beruházások

Az épületek energetikai korszerűsítése az épület hőszigeteléséből, nyílászáróinak cseréjéből és az épületgépészet napelemekkel és napkollektorokkal történő átalakításából áll.

Napkollektor

Az épületek energetikai állapota hőkamerás vizsgálattal felderíthető, a szigetelési hiányosságok és az ezekből következő hőveszteségek megállapíthatóak. A vizsgálat előnye, hogy a problémák feltárása az épület bontása nélkül végrehajtható. Mindez az épületek energetikai tanúsítvány szerinti besorolásához szükségesek.

A hőszigetelésbe beletartozik a falak hőszigetelése, az alapzat hőszigetelése a földszint felett 50 cm-ig, valamint lapos tető esetén annak hőszigetelése. Megfelelő vastagságú és minőségű hőszigetelés esetén elérhető, hogy az épület kívánt hőmérsékletének megtartása mellett az egyéb – hőt termelő – energiák mennyisége és költsége a töredékére csökkenjenek.

Hőtechnikához - Göd energetikai felújítás

A befektetett energia csökkentésére jól bevált módszer továbbá a nyílászárók korszerűsítése, mely esetén az új műanyag tokok alkalmazása, valamint a korszerű üvegek beépítése melegebb és kellemesebb klímát tud varázsolni a lakásba vagy irodába. A korszerű üveg mellett az üvegek közötti gázkitöltés is hozzájárul a költségek csökkentéséhez.

A napelemek és napkollektorok használata szintén nagymértékben csökkenti a lakás vagy iroda kiadásait. A napkollektorok a napenergiát összegyűjtve az épületi gépészeti egységek működésének energiáját fedezik részben vagy akár egészben. A napelemek esetében a fényenergiát alakítjuk át egyenárammá. A napelemek magas hőmérséklet hatására túlmelegedhetnek, így ezek számára a legideálisabb körülmény a hűvösebb időjárás, viszont tiszta és derült égbolt.